Sunday, November 14, 2010

Medalia de Onoare

A trecut ceva vreme de cand nu am mai scris un articol pe tema lansarii unui film romanesc si uite ca momentul cu pricina a venit. Si a venit bine.

In acest weekend a avut premiera filmul regizorului Netzer, “Medalia de Onoare”.

Vorbim de un film care se inscrie , ca aproape toate filmele romanesti de dupa Revolutie, in aceeasi nota dulce-amara. Evident ca filmul este o drama cu foarte multe accente comice, dar care iti lasa in final un gust amar ca si toate celelalte filme romanesti si acesta fiind evident rupt din viata de zi-cu-zi.

Ca de obicei nu vreau sa spun mai multe si in nici un caz nu vreau sa va povestesc filmul. Acesta chiar merita vazut. Pot doar sa spun (cu acelasi sentiment puternic ca si la recentul “Felicia inainte de toate” si la multe alte filme romanesti cu tema similara (poate va amintiti de extraordinarul “Moartea d-nului Lazarescu”)) ca batranetea in Romania nu este frumoasa deloc...chiar deloc... Si peste toate aceste neajunsuri cotidiene (pensii prea mici, viata prea scumpa, copii care ii cam uita pe parinti) se suprapune si o societate si niste institutii ale statutului care nu numai ca nu sunt capabile sa faca nimic, nu doar pentru batrani dar pentru nicio categorie sociala. In plus din cauza lipsei de profesionalism si a superficialitatii dusa pana la extrem isi mai si bat joc de astfel de oameni...la varsta la care acestia oricum nu mai asteapta nimic de la viata ci doar isi contabilizeaza (multi dintre ei) nereusitele din viata pe care au trait-o.

Nu vreau sa trec cu vederea (cu toate ca nu mi-a fost apropiat sufletului niciodata) gestul facut de Ion Iliescu prin aparitia din acest film...poate ca in definitiv nu au murit degeaba oameni la Revolutie.

Si tot ca de obicei ma refer si la sala de cinema. De data asta l-am vazut la “Studio” alaturi de alti 40-50 de oameni, iar atmosfera (nu mi s-a mai intamplat de mult acest lucru) a fost mai mult decat placuta, filmul fiind urmarit si respectat de catre cei din sala.

In loc de concluzie pot sa va spun ca este un film frumos, cursiv, jucat foarte bine de seniori ai filmului romanesc precum Ion Lucian sau Radu Beligan, iar Victor Rebengiuc (rolul principal) este intr-adevar intr-o forma de mare exceptie. Poate va faceti timp sa mergeti si sa-l vedeti.

No comments:

Post a Comment