Saturday, August 22, 2009

Hotie la rang de taxa

Chiar daca in ultimele saptamani s-a tot vorbit pe toate canalele media despre reintroducerea taxei de pod la Cernavoda, indignarea ma face sa spun si eu cateva cuvinte.
Nu am sa iau apararea transportatorilor din simplul motiv ca de cele mai multe ori sunt responsabili pentru distrugerea drumurilor deorece incarca camioanele cu mult peste cantitatile pe osie legal acceptate, dar as vrea sa iau apararea oamenilor/contribuabilor (a se citi fraierilor) din tara asta (printre care ma numar si eu).
Chiar daca taxa nu este enorma (dar nici foarte mica) sunt totusi inaceptabile tupeul si nesimtirea autoritatilor care incearca sa ne convinga ca aceasta taxa este buna, justificata si mai ales ca nu suntem singurii care procedeaza asa pe lumea asta. Corect! Asa este! Numai ca ce nu mentioneaza autoritatile (ca de obicei) este esentialul... Intr-adevar in aproape toate tarile europene se aplica taxe fie pe anumite poduri, fie pe autostrazi etc. numai ca acele taxe se percep din cauza faptului ca lucrarile respective fie au fost facute in parteneriate cu firme private fie in exclusivitate de catre firme private iar aceste trebuie sa-si recupereze investitia facuta.
Cred ca acesta este lucrul care m-a deranjat cel mai mult la aceasta taxa. Faptul ca actualii guvernanti aflati intr-o criza de fonduri teribila sunt dispusi sa inventeze taxe de-a dreptul penibile doar pentru a mai smulge ceva bani de la romani...uitand sa mentioneze ca acel pod a fost construit pe vremea lui Ceausescu si la fel ca si tentativa de autostrada Bucuresti – Cernavoda au fost construite cu bani de la bugetul de stat. ADICA DIN BUZUNARUL TUTUROR ROMANILOR!! Nu poti sa pui taxa pe trecerea unui pod, unui autoturism inmatriculat in Romania, pentru ca proprietarul acestuia a platit deja taxa de drum in pretul benzinei, a platit rovigneta ca sa poata circula pe drumurile tarii si a mai platit si impozite si taxe la bugetul de stat.
Deci inca de dinainte de a trece pe podul de la Cernavoda, acel roman a platit investitia in podul respectiv de cel putin 3 ori...
Motivatia oficiala venita de la o directoare din Ministerul Transporturilor a fost aceea ca veniturile obtinute din aceasta taxa vor fi folosite pentru intretinerea si repararea infrastructurii rutiere din Romania...Haida deh!! A ajuns un amarat de pod sa sustina intretinerea intregii retele de drumuri din Romania.
In ultimele 2 saptamani fiind in concediu am facut in jur de 2.500 de km pe drumurile patriei prin Moldova, Bucovina si in parte prin Maramures. Nu vreti sa stiti in ce stare sunt unele dintre aceste drumuri...si inca ni se mai serveste acest bull shit cum ca o taxa (inca una!!) va merge la intretinerea drumurilor...siguuuur ca da...ca si pana acum...
Cu fotografii din concediu voi reveni intr-un articol viitor. Este totusi trist...am avut parte de niste peisaje incredibil de frumoase...ireale...locuri care nu pot fi descrise in cuvinte...si totusi ca sa ajungi la aceste locuri, deci sa faci turism in adevaratul sens al cuvantului, iti trebuie o rabdare de fier si o masina care sa suporte cu stoicism niste chestii care cu greu pot fi considerate drumuri...

No comments:

Post a Comment