Friday, August 14, 2009

Pericolul cel mare

La un astfel de titlu cei mai multi ne-am duce imediat cu gandul la lucruri catastrofice…De pilda daca intrebi un american care ar fi pericolul cel mai mare (tinand cont evident si de amplasarea lui geografica) iti va spune fie despre pericolul terorist, fie despre tornade sau uragane. La aceiasi intrebare un francez probabil ca va raspunde ca pericolul cel mai mare ar fi ca viile frantuzesti sa fie distruse peste noapte si astfel sa fie nevoit sa bea apa, iar un “italiano vero” ti-ar spune ca pericolul cel mai mare ar fi sa ramana fara fotbal si paste...Nu vreau sa stiu cum ar raspunde mare parte dintre romani la aceasta intrebare...probabil ca pericolul cel mai mare ar fi acela sa ramanem fara mancare si televizor... :))

Lasand gluma la o parte (oricum nu-mi propusesem sa fac vreun studiu sociologic pe aceasta tema) nu cred ca razboaiele, terorismul, bolile sau foametea sunt cu adevarat pericolele cele mai mari care ne pandesc in aceasta lume. Nici macar crizele economice. Omenirea a avut permanent capacitatea sa depaseasca astfel de pericole si si-a continuat dezvoltarea.

Din punctul meu de vedere, cred ca pericolul cel mare la care suntem cu totii expusi permanent si de o lunga perioada de timp este acela al “spalarii creierului”...o spalare intensiva si sistematica care are ca efect dezindividualizarea individului si transformarea sa intr-o simpla unitate statistica, masa de manevra docila si servila. Este adevarat ca acest lucru s-a mai petrecut in istoria omenirii, evident in alte forme si la alta scala...si imperiile antice faceau constient sau inconstient acest lucru, numai ca in prezent exercitiul este cu mult mai complex si rafinat.

As vrea sa fiu foarte clar din start, ca nu ma refer numai la cazul tarii noastre...suntem mult prea mici in acest joc care are o anvergura planetara...Ar fi fost mult prea complicat sa se faca spalarea creierului la nivel local...in fiecare tara, adaptat la specificul locului...ar fi trebuit ca planeta asta sa aiba mii de ceausesti, stalini sau hitleri...si atunci a fost inventat un instrument cu mult mai simplu dar de milioane de ori mai eficient... GLOBALIZAREA! Fenomen care indiscutabil a fost dezvoltat, promovat si sustinut intens de americani fie pe cale pasnica prin impunerea produselor, stilului de viata si in ultima faza a gandirii lor, fie pe calea armelor in acele zone in care popoarele respective sau liderii lor nu au dorit de bunavoie sa adopte acest stil de viata.

Si uite asa, pe nesimtite, aproape tot ce a construit omenirea in multe mii de ani prin individualitate a fost inlocuit, pasnic sau violent, de societatea de consum ca o noua religie mondiala cu apostoli proprii in care rolul lui Iisus Hristos (Mesia) este magnific jucat de Internet iar rolurile apostolilor sunt interpretate fara niciun cusur de Televiziune, Coca Cola, McDonald’s, Windows, Nike, iPhone, Mall-ul, etc...toate instrumente ale manipularii, indobitocirii si transformarii omenirii intr-o masa uriasa de zombi care au doar 2 obiective majore in toata viata lor de rahat...sa munceasca, deci sa produca, si sa consume...

O parte din acest scenariu a fost genial prevazut si descris de catre George Orwell in romanul “1984”, care reprezinta prin universalitatea sa una dintre cartile fundamentale ale omenirii (parerea mea) ...si nu exagerez deloc cand spun acest lucru.

In acea societate imaginata de Orwell, lumea era impartita in 2 mari categorii sociale: prima categorie era aceea a celor care erau inregimentati in societate si cu loc de munca iar o a doua categorie formata din oameni denumiti proli, era formata din indivizi la marginea societatii, tolerati, fara locuri de munca dispretuiti de prima categorie. Ceea ce este cel mai interesant este felul in care Sistemul, care il avea la baza ca si instrument de intimidare pe insusi Big Brother pe langa alte multe instrumente mult mai “lumesti”, practica exercitiul spalarii pe creier diferentiat pe cele 2 categorii sociale. Daca prima categorie era tinuta sub control prin frica, dezinformare, manipulare si intoxicare cea de a doua categorie, fiind orecum independenta de Sistem era tinuta sub control prin...Circ!! Acest Circ este interpretarea mea personala. Evident ca nu era vorba de clowni sau femei cu barba. Prolii erau tinuti sub control cu ce credeti? Citez din memorie: cu literatura pornografica si cu muzica melancolica de foarta proasta calitate realizata (culmea!!) cu ajutorul masinii de facut muzica! Nu vi se par cunoscute aceste lucruri?

De ce consider eu spalarea creierului ca fiind pericolul cel mai mare la care suntem supusi? Pentru ca toate celelalte enumerate mai sus sunt pericole palpabile care pot fi prevenite, limitate sau depasite. Spalarea creierului facuta prin metodele extrem de subtile si perverse de astazi nu poate fi inlaturata asa usor si va produce efecte pe termen foarte lung. In “1984” scopul spalarii creierului era controlul maselor, iar masele trebuiau sa devina uniforme pana la nivel de detaliu...cei care le compuneau trebuiau sa se imbrace, sa manance, sa vorbeasca, sa munceasca, sa se comporte identic cu modelul primit...in acest context exercitiul gandirii individuale dispare sau devine sport extrem, iar cei care inca mai pastreaza un dram de constienta sunt eliminati brutal si dati ca exemple de “dusmani ai societatii respective”.

Nu as vrea sa inchei acest articol fara dau citatul aproximativ al finalului, de data aceasta a filmului “1984”. Personajul central al romanului fusese arestat din cauza ca incalcase regulile societatii si iubise o femeie (atat la nivel de sentimente cat si fizic), acest lucru fiind interzis cu strictete. Dupa lungi perioade de tortura ingrozitoare si recluziune la care fusese supus, la final, tortionarul ii spune:
“Tortionar - Stii ca nu mai ai foarte mult timp...
Winston – Da, stiu...
Tortionar – Vrei sa ma intrebi ceva, acum la sfarsit?
Winston – Da, as vrea sa intreb ceva...
Tortionar – Ce anume?
Winston – Big Brother chiar exista?
Tortionar – Bineinteles ca exista! TU NU EXISTI... “

2 comments:

  1. Citind carti de genul celei mentionate de tine, stateam si ma gandeam la timpul respectiv cum ca treaba asta cu spalatul creierului s-ar fi putut face mult mai finut - a se citi mai diabolic :) - macar oferind masei acel fals sentiment de betie: iluzia unui vals pe o scena luminata cand de fapt tu dansezi in mijlocul gunoaielor, iluzia ca faci o diferenta mergand zilnic la serviciu si facand ceea ce crezi ca trebuie facut, iluzia ca toate cele sunt ok sau ca merg in directia corecta si ca aceasta planeta nu va disparea odata cu noi…

    Dar probabil s-ar plictisi regizorul..

    ReplyDelete
  2. Sa stii ca si eu am avut o imagine similara, numai ca din ce constat in jurul nostru acest lucru nu este dorit din simplul motiv ca ar consuma prea multa energie... Ar fi un deranj prea mare. Sunt convins ca inclusiv spalarea creierului este facuta dupa indicatori economici foarte bine fundamentati (ROI, IRR, CIR etc)... :))))

    ReplyDelete