Tuesday, September 15, 2009

Capitalism autentic

Mi-a cazut sub priviri foarte de curand un articol referitor la maretia si inceputul decaderii unei firme romanesti. Firma se numeste Energy Holding si probabil ca unora dintre voi le suna un clopotel la auzul acestui nume, altora dimpotriva nu le spune nimic.

Evident ca nu sunt nebun sa ma apuc sa reproduc ceea ce era prezentat in articolul respectiv, altfel destul de amplu din categoria celor de tip “Cover story”. Dar mi-a atras atentia, si nu m-am putut dezlipi pret de cateva minute bune, un grafic...pe acel grafic era prezentata “evolutia” acestei firmulite care intre timp ajunsese la stadiul de coporatie.

Povestea firmei (asa cum este prezentata pe acel grafic) incepe in anul 2000, an in care cifra de afaceri a firmei a fost de??? ... evident ca daca nu ati citit respectivul articol nici prin gand nu ar putea sa va treaca...ei bine CA a fost fix de 300 euro! Da, ati citit bine...dupa acei 300 nu mai vin alte cifre...acolo se opreste descrierea...deci 300 euro. In anul urmator, surpriza! CA creste la 411 euro pentru ca in 2002 sa creasca fulgerator la fabuloasa suma de 150.000 euro. Pana aici nimic interesant sau anormal...numai ca in 2004 (la mai putin de 2 ani) la cat credeti ca a ajuns CA?? Hmmm...nici de data asta nu ati ghicit...pai a ajuns la 220 MILIOANE EURO!! Varful absolut a fost atins in 2007 cand CA = 345 milioane euro.

Dar ne-am luat cu cifrele si am uitat sa va mai spun cateva lucruri extrem de interesante, unele dintre aceste lucruri evident ca nu apar nici in articolul cu pricina... In primul rand cu ce se ocupa firma asta? Pai este un intermediar de energie electrica, scrie prin unele publicatii economice...citind printre randuri acest lucru inseamna ca ei cumpara energie electrica foarte-foarte ieftin de la Hidroelectrica sa spunem si o vand scump unor mari consumatori industriali (printre contractele cele mai importante au fost Petrom, ALRO Slatina, Oltchim si alti grei din industrie). Ca sa intelegeti si mai bine fenomenul in sine, firma asta nu a avut niciodata in scurta sa existenta mai mult de 50 de angajati care nu au vazut in viata lor vreo instalatie electrica dar care au rulat in doar 6 ani de zile (2003-2008) aproximativ 1,5 miliarde euro!! O suma incredibila rulata practic de o firma de apartament...

Daca va mai aduceti aminte, acum vreo 3 ani de zile Basescu facea referire la afacerile extraordinar de profitabile din acest domeniu cu apelativul ramas celebru de atunci al “baietilor destepti” din energie...in principal la aceasta firma se referea, dar nu numai.

Intre timp lucrurile incep sa se schimbe pentru firma. Incepand cu 2008 se observa declinul “afacerilor”, contractele cele mai importante fiind reziliate si preluate de alti distribuitori de energie electrica...dar nu asta este important. Important este faptul ca tot ce am scris mai sus poate fi sumarizat intr-o propozitie...A fost un alt “tun” imens, pe langa privatizari de renume, dat economiei romanesti.

Ca sa revenim la titlu acestui articol, l-am denumit asa pentru ca sunt mandru de “realizarile” tarii din care fac parte. Visez cu ochii deschisi la momentul la care vom putea sa facem niste seminarii economice internationale organizate pe stadioane prin care sa le explicam dobitocilor si cretinilor de americani, japonezi, nemti etc, deci in general celor care au tinut sus steagul capitalismului in ultimii 200 de ani, ca sunt niste prosti si niste “depasiti”...ca nu au inteles nimic din teoriile economice capitaliste (scrise tot de ei)...ca toate corporatiile lor sunt construite pe zeci si uneori sute de ani cand de fapt acest lucru se poate face in 5 ani...ca nu trebuie sa angajezi zeci de mii de oameni ca sa faci profit de sute de milioane de euro si sa platesti impozite imense statului dupa zeci de ani de functionare cand poti sa obtii aceleasi profituri cu 50 de angajati si fara sa platesti cine-stie-ce impozite... Mai are rost sa vorbim aici de indicatori economici? Pai inteleg retardatii astia de capitalisti occidentali, care daca obtin un ROI de 10% pe un business dau sarbatoare nationala, cum este sa obtii un ROI de 200.000%?? Mai are rost sa mai vorbim de profitabilitatea per angajat?!? Capitalisti fraieri ce sunteti!!

Din aceeasi serie a capitalismului prost inteles de catre occidentali, este si cazul functionarilor publici. Te uiti la niste filme sau discuti cu niste oameni din acestia care se mai ratacesc pe la noi prin tara si afli cu stupoare ca salariatii din sectorul public de prin toate statele capitaliste nu o duc stralucit...ca isi dramuiesc cu foarte mare atentie bugetele de familie...ca nu isi permit vreun trai iesit din comun si ca se lupta din greu cu presiunea cheltuielilor zilnice...ca nu prea le raman bani pusi de-o parte... in conditiile in care castiga in medie 2-3 mii de dolari in SUA sau 1,5-2 mii de euro in Europa... Iar nu pot sa ma abtin si iar trebuie sa le spun ca sunt in ultimul hal...ca prostia lor nu are margini...

Pai sa vina in Romanica, supranumita si “The land of choice” sa vada cum se face capitalism adevarat nu numai la nivelul firmelor dar si la nivelul individului...inclusiv al celui care lucreaza in sectorul public. Sa vina prostii de capitalisti sa invete de la politistii, judecatorii, procurorii, vamesii, salariatii din serviciile secrete, primarii, consilierii etc. nostri. Voi va dati seama ce nivel de inteligenta, de pregatire capitalista si gospodarire au toti acei oameni mentionati mai sus, romani adevarati, care cu salarii de doar 1000-2000 lei (adica 200-400 euro) pe luna nu numai ca nu mor de foame, dar unii reusesc chiar sa-si construiasca cel putin o vila cu 2-3 etaje de minimum 500.000 euro, in curtea carora stau linistite cel putin vreo 2 SUV-uri de cel putin 40.000 de euro bucata, care se imbraca numai cu haine de firma cumparate direct de la sursa si care isi mai fac si concedii prin niste locuri cel putin exotice???

Inchei acest articol profund dezamagit...Americanii astia or fi inventat ei capitalismul dar se pare ca nu au inteles nimic din el...cred ca este momentul sa renunte definitiv la aceasta doctrina economica si sa se indrepte spre comunism...poate asta le iese mai bine...

No comments:

Post a Comment