Friday, September 11, 2009

Indiferenta criminala

Ma uit deunazi din greseala la stirile de noapte si vad inca o stire (a cata???) referitoare la surparea unui sant de 3 m adancime peste 2 muncitori...

Cred ca va aduceti aminte la fel de bine ca si mine ca de cativa ani incoace (si in special anul acesta) au fost perioade in care aproape saptamanal a existat cate un caz de acest fel...in care fie au murit oameni, fie au fost grav raniti.

Ok, peste tot in lumea asta, sectorul constructiilor este considerat unul dintre cele mai dure domenii din lume. Peste tot se intampla accidente. Problema noastra este alta...si nume este vorba de ridicolul acestor accidente.

Poate va numarati printre cei care urmaresc pe Discovery sau National Geographic documentare referitoare la lucrari de mare anvergura, fie ca vorbim de infrastructura sau de zgarie nori. Acest documentare abunda in detalii tehnice, arata problemele de o complexitate incredibila cu care se confrunta de multe ori inginerii sau simpli muncitori, prezinta solutiile (de multe ori geniale) pe care omul este capabil sa le gaseasca ca sa infrunte natura.

Si invariabil ne intoarcem si la santierele, la problemele noastre si cat de ridicoli suntem... Cum este posibil sa moara atat de multi oameni in accidente stupide de munca in Romania? Cat de greu sau de complex poate sa fie sa sapi un sant, fie el si de 5 m adancime, incat sa moara oameni in el? Raspunsurile la aceste intrebari sunt simple… Oamenii aceia mor in primul rand din cauza indiferentei criminale a patronilor firmelor de constructii. Acei patroni care angajeaza in cea mai mare parte numai muncitori necalificati, care numesc diriginti de santier oameni fara niciun fel de experienta, care fac economii cat se poate de mari atat la echipamentele de protectie cat si la masurile de siguranta care trebuie luate pe santierele respective, fiind interesati in exclusivitate doar de profituri mari, rapide si cu costuri minime.

In al doilea rand oamenii aceia mor pentru ca nimeni nu ii protejeaza...pentru ca institutiile statului abilitate sa controleze legalitatea si conformitatea in acest domeniu (ma refer aici la ISCIR in primul rand dar si la ITM) nu isi fac treaba. De ce? Uneori tot din incompetenta, dar de cele mai multe ori din cauza de coruptie. Intamplator am cat-de-cat o idee a ceea ce inseamna normative in constructii si cam ce conditii ar trebui sa respecte un antreprenor cu firma de constructii in Romania care deschide un santier...am curajul sa spun ca in acest moment niciun santier (cat de mic sau cat de mare) din tara asta nu respecta nici pe departe normele in vigoare...unele santiere nu respecta nici conditiile minime macar... Cum se poate totusi acest lucru? Pai cu bani (a se citi mita)...credeti ca va fi tras vreodata la raspundere un antreprenor care are in executie un proiect de 3-4 sute de milioane de euro (precum constructia unui mall gigant sau a unui ansamblu rezidential)?? Ce daca lucreaza si cu minori... Ce daca foloseste la munci calificate muncitori necalificati... Se da o spaga consistenta si se mai inchid ochii inspectorilor.

La inceputul acestui articol spuneam de ridicolul acestor accidente in care mor oameni nevinovati...
Ridicolul situatiei vine tocmai de la lucrarile in cauza...vorbim de un pompos denumit “Pasaj subteran” de la Baneasa care, in fond, nu este decat un lighean...o amarata de adancitura de vreo 200 de m la care au murit in primavara 3 oameni...sau de incredibil de complexa lucrare prin care s-a sapat un sant pentru racordarea la canalizare a celor 2 turnuri gemene din fata Romexpo unde a murit un om si altul a fost grav ranit...de aici vine acel ridicol absolut de care vorbeam...acei oameni nu construiau nici piramide, nici zgarie nori de 100 de etaje si nici autostrazi pe sub oras cu 4 benzi pe sens...sapau doar niste santuri amarate...

No comments:

Post a Comment