Sunday, September 20, 2009

Circ, circ, circ...

La fel cum scriam si intr-unul din articolele anterioare referitor la smecheria romaneasca care poate fi considerata drept o trasatura a poporului roman si circul politic se inscrie cu succes in acelasi “hall of fame”.

La fel ca si smecheria si ca si alte multe “calitati” ce pot fi atribuite acestei natii si circul politic a evoluat. Intr-un fel arata circul politic de acum cateva sute de ani in care boieri corupti puneau si dadeau jos domnitori si in cu totul alt fel arata circul politic de astazi.

Nici in perioada de dupa Revolutia de la 1848 si pana la instaurarea comunismului, circul politic romanesc nu prea a dus-o rau. Fac din nou recurs la genialul Caragiale care a suprins cu atata exactitate spiritul bufon amestecat cu interesele mai mici sau mai mari, marlania, incultura, superficialitatea si de multe ori nesimtirea politicienilor romani.

O perioada cu totul si cu totul aparte a fost cea a celor 50 de ani de comunism. In tot acest timp, circul politic extrem de viu si vocal a fost inlocuit de un circ politic foarte sobru si limitat in manifestari cu exceptia acelora de masa care vizau preamarirea conducatorului. A fost o perioada in care discursul politic s-a unicizat...

Dupa ’89, asa cum ii sta bine oricarui popor latin cu sange fierbinte, ne-am descatusat rapid de mutenia si sobrietatea comunista si am trecut destul de rapid, din nou, la circul politic extrem de vocal, de-o stridenta pe alocuri care merge pana la absurd…

Nu m-as fi apucat sa scriu un articol pe aceasta tema daca nu as mai fi deschis televizorul de cateva ori in ultimele 2 saptamani... Da, este cert. Dupa un concediu binemeritat campania electorala a reinceput... Bine, la noi, in ultimii 20 de ani campania electorala nu s-a oprit definitiv niciodata...doar a mai redus putin din turatia motoarelor.

Si de data aceasta scenariul este mai mult decat asemanator in comparatie cu alegerile anterioare (nu conteaza ca vorbim de parlamentare sau prezidentiale)...in sensul ca, cu o foarte scurta perioada de timp inainte de ziua alegerilor izbucnesc pe de o parte o gramada de scandaluri de coruptie politica si economica, iar pe de alta parte au loc foarte multe inaugurari, finalizari, taieri de panglici...Evident ca de fiecare data cei mai avantajati de aceasta imagine si de aceste realizari sunt cei care se afla in acel moment la putere.

Dar sa revenim la circul prezent...cel care m-a facut sa scriu acest articol. Cred ca foarte multi dintre voi ati vazut macar tangential ce s-a intamplat zilele acestea. Ma refer aici cat de frontal a iesit Basescu la atac in special impotriva justitiei...carevasazica vreo 20 de ani nu a observat nimeni in tara asta cat de corupta si incapabila este justitia romaneasca dar acum cu vreo 2 luni inainte de alegeri, brusc, am intuit acest lucru...am descoperit ca dosarul Revolutiei nu a gasit decat doi vinovati formali (Chitac si Stanculescu) condamnati pe hartie la 15 ani inchisoare, ambii fiind in libertate in acest moment, dar nu a gasit niciunul din acei “teroristi” care au omorat vreo 1200 de oameni...S-a mai referire la un alt dosar inca ramas deschis...cel al mineriadei din 13-15 Iunie 1990. Aici situatia e si mai “tare”... Au murit 6 oameni, au fost raniti si torturati cateva sute, dar nu exista nici macar un singur vinovat...doar un singur tap ispasitor (meritat de altfel) pe nume Miron Cozma. In aceeasi situatie sunt alte zeci si sute de dosare care se refera la modul cum a fost “privatizata” economia romaneasca si alte lucruri strigatoare la cer.

Tipul acesta de circ este intr-adevar penibil. Sa te duci cu buna stiinta in calitate de presedinte sa te rastesti in fata camerelor de luat vederi la niste magistrati care stiu la fel de bine ca si tine ca toate acele cazuri sunt acoperite printr-o uriasa manipulare, rastelile si incruntarile unora neffind altceva decat circ ieftin si prost pentru a castiga voturi.

Ce am prezentat mai sus reprezinta un singur caz revoltator...din nefericire, in campaniile electorale din ultimii 20 de ani au fost sute de cazuri similare...

Cred ca stiti ce va urma in urmatoarele 2 luni...din partea lui Basescu vor veni multe vizite, insotite de multe camere de filmat, in tot felul de institutii de stat unde se va incrunta, va ridica tonul, va ameninta si va acuza tot felul de functionari mai mari sau mai mici ca nu isi fac treaba cum trebuie, ca nu respecta cetateanul de rand si alte bla-bla-uri de acest fel, cu un ochi la camera de filmat si cu altul la ceas...deh...timpul e scurt si sunt multe zone de acoperit. Intre aceste aceste accese de Don Quijote, Basescu va participa la multe manifestari populare unde va face numeroase “bai de multime”, va face glume ridicole dar populare...va participa la multe inaugurari, se va intalni cu lideri locali...Bineinteles ca strada pe care isi are sediul DNA-ul va fi foarte aglomerata in aceasta perioada...

Ceilalti candidati, in functie de spatele si influenta pe care o au, ii vor provoca aceluiasi Basescu o multitudine de scandaluri pe modelul Ridzi, Udrea, Mircea Basescu etc cu unicul scop nu de a-l discredita (ar fi imposibil acest lucru), ci de a-i fura voturile.

Si uite asa ajungem la partea cea mai frumoasa a povestii...sunt destul de multi spalati pe creier care vor spune: “Si ce? Peste tot este asa! Nu suntem cu nimic diferiti fata de altii!”... Ba suntem... suntem ai dracu’ de diferiti. Incercati doar de curiozitate, daca aveti ocazia la fata locului, daca nu prin intermediul media sa vedeti cum se desfasoara o campanie electorala de prezidentiale / parlamentare nu in SUA...sunt prea departe de noi (atat geografic cat si economic)...dar sa vedeti o campanie dintr-o tara vest si chiar central europeana... Cred ca suntem singurii pe lumea asta (poate doar cu exceptia unor tari de prin Africa) unde candidatii nu vin cu planuri reale, cu strategii...nici nu indraznesc sa spun ceva de doctrine si principii...cred ca suntem singurii unde strategia de castigare a alegerilor se bazeaza aproape exclusiv pe discreditarea adversarului politic, pe demolarea sa prin absolut toate mijlocele posibile... De ce? Pentru ca cei care intra in acest joc sunt de aceeasi calitate...dintre ei se va detasa acela care este cel mai strident, care are cel mai mare tupeu, care este cel mai marlan, cel mai lipsit de scrupule...pe scurt CEL MAI SMECHER. De ce asa? Pentru ca poporului roman ii plac oamenii cu tupeu, necivilizati si mai ales smecheri...

Multi acuza lipsa de alternative reale la vot. Asa este. Dar eu sunt convins ca si daca am avea in acest moment contracanditatul perfect, cu mesaj, cu solutii, cu strategii, cu bun simt, cu responsabilitate si curaj nu l-ar vota nimeni...nu ar fi credibil...pentru ca nu tipa, pentru ca nu bea in public si apoi se urca la volanul masinii personale, pentru ca nu face glume de prost gust, pentru ca nu-si pune amanta ministru...pentru ca NU E SMECHER...

Cine castiga din tot acest circ nesfarsit? Aparent, raspunsul este evident…de fiecare data castiga un singur om…cel cu caracteristicile de mai sus...in realitate, in spatele sau castiga un sistem...o piramida de interese care vor tine marioneta respectiva in functie atata timp cat au de castigat bani... Niciodata in acesti 20 de ani nu a fost macar un singur moment vorba de lupta politica dintre niste politicieni, ci numai despre lupta unor cercuri de interese economice.

Cine pierde? In primul rand noi toti, dar asta e mai putin important...de fapt pierde viitorul tarii...pierd aceia care inca nu s-au nascut, pentru ca se vor naste din niste generatii de parinti spalati pe creier si vor ajunge sa creada ca de fapt asa trebuie sa fie...ca asta este starea de normalitate...iar cei care vor mai avea un dram de luciditate fie isi vor trai drama pe aceste meleaguri, fie vor emigra...

2 comments:

  1. ...Mihai, americanii stiu sa faca marketing electoral. Stiu sa faca business, stiu cum cind si ce sa comunice.Au armate de consilieri si cumunicatori, e de bon- ton- si necesar sa ai un consilier, cine nu are, e ...in plus. El iti spune pe sleau: mai taci....din gura, in momentul asta! Si tu taci. Treaba lui-de aia il platesti, e sa vada foarte bine (pe faza lunga) inaintea ta, sa te para anlalizeze si sa stie ce nu trebuie spus/stiut. E o mare diferenta .Cit preiveste' smecheria' cred ca se pot folosi si alte sinonime, cei drept , mai dure.

    ReplyDelete
  2. Buna Ioana. Ca americanii stiu sa faca marketing electoral nu mai este niciun dubiu...ei l-au inventat. Numai ca ei sunt un pic alta lume...de aceea am si spus in articol ca in niciun caz nu ne putem compara cu ei dar ar trebui sa ne uitam peste gard la vecinii europeni...numai ca la vecini vom vedea si ceva "continut" in campaniile electorale, adica exact ce lipseste toapelor noastre mioritice.

    Merci si o zi buna!

    ReplyDelete