Tuesday, June 23, 2009

Nu cred in relansarea economiei romanesti - Prima parte

S-a vorbit foarte mult in ultimele 3 saptamani de criza economica mondiala in general si de criza economiei romanesti in particular. In fiecare zi pe TV, radio, presa scrisa, blog-uri se gasesc foarte multi oameni mai avizati sau complet neavizati care sa ne explice “cum e cu criza economica” si mai ales sa faca previziuni...care sunt contrazise de realitate la maximum o saptamana dupa ce au fost lansate.

Chiar daca sunt de formatie economist, nu am pretentia si nici nu doresc sa intru in discutii aprofundate (atat cat imi permit cunostintele acumulate) despre actuala criza si mai ales despre masurile care se pot lua pentru depasirea acesteia, insa nu pot sa nu scriu cateva randuri despre minunatele programe puse la cale de actualul Guvern.

Carevasazica, programul “Prima Casa” a fost demarat ca si proiect de catre Guvern cu scopul declarat de a relansa economia romaneasca aflata la pamant in acest moment. Logica a fost urmatoarea: fortam bancile sa acorde credite sub conditiile pietei (dobanda, avans, comisioane etc) si in felul asta vor da buzna la banci milioane de romani care vor lua credite (in felul asta se va relua deci creditarea) si isi vor cumpara cu acei bani apartamente (deci se va relansa si sectorul constructiilor cu tot ce presupune integrarea sa pe orizontala).

Numai ca rationamentul e un pic stramb. S-a vorbit foarte mult de reluarea creditarii de catre banci, dar nu s-a vorbit deloc de masa romanilor care vor fi eligibili pentru acest tip de credit. Nu s-a amintit deloc de faptul ca acum doi ani BNR a modificat normele de creditare iar bancile comerciale s-au aliniat in mod firesc la acestea, in sensul descurajarii creditarii care la acel moment explodase, si ca in intre timp pragul maxim de indatorare la marea majoritate a bancilor a scazut foarte mult. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in comparatie cu situatia de acum 2 ani, o serie de venituri extra salariale nu mai sunt luate in calculul eligibilitatii de catre banca. In plus suntem in plina criza, iar job-urile sunt mai nesigure ca oricand. De asemenea, dezvoltatorii imobiliari au probleme foarte mari in a atrage finantare din partea bancilor, acestea din urma acoperind prin linii de finantare maximum 50 – 60% din costul intregului proiect (nu uitati ca proiectele de anvergura “se invart” in jurul a catorva zeci de milioane de euro).

Genul acesta de program, daca este gandit foarte bine, ar putea produce intr-adevar efecte extrem de benefice la nivelul unei economii nationale, dar nu pe termen scurt. Tocmai pentru faptul ca adreseaza un domeniu de activitate (constructiile) care au o inertie destul de mare. Exemplul cel mai simplu ar fi ca un bloc de locuinte poate fi vandut, in medie, cam dupa 2 ani de la momentul initierii proiectului deoarece presupune parcurgerea a foarte multe etape: achizitie teren; proiect; obtinere finantare; autorizatii; licitatia pentru selectia contractorului general; executia lucrarii etc, etc. Toate aceste lucruri nu se pot face peste noapte. Imaginati-va acest scenariu la ansamblurile formate din zeci de blocuri.

Cu alte cuvinte, in ciuda scopului declarat, acest program va avea in vedere cel putin pe termen scurt achizitia de apartamente vechi (ceausiste) disponibile in piata, va oferi posibilitatea unei parti a chiriasilor ANL sa-si cumpere apartamentele (acestea incadrandu-se in cea mai mare parte in plafonul maxim de 60.000 euro) si unele locuinte din ansambluri rezidentiale nou dezvoltate dar cu precadere din afara Bucurestiului sau din zonele periferice ale acestuia.

Pai si atunci care sa fie scopul real al acestui program? Parerea mea este ca acest program va satisface de fapt doua scopuri, evident nedeclarate: primul ar fi scopul electoral, deoarece ne asteapta alegeri prezidentiale la sfarsitul toamnei, iar al doilea scop ar fi achizitia macar a unei parti din apartamentele din ansambluri rezidentiale nou construite (din zone periferice) pentru a scoate niste dezvoltatori (a se citi “baieti desptepti”) din criza profunda de lichiditate in care se afla acum. Pe langa aceste 2 categorii, ar mai putea beneficia si o categorie de speculatori cu apartamente vechi.


- va urma -

No comments:

Post a Comment