Thursday, June 25, 2009

Nu cred in relansarea economiei romanesti - Ultima parte

...continuare

Un alt program prin care Guvernul declara ca doreste sa relanseze economia nationala este acela al investiilor in infrastructura, aici intrand constructia de autostrazi si refacerea retelei de drumuri nationale, refacerea retelei de cai ferate si multe altele. Si acest program suna minunat pe hartie si tot datorita faptului ca adreseaza zona constructiilor cu tot cu integrarea acestei industrii pe orizontala. Numai ca astfel de declaratii, ca se vor face 1.000 de km de autostrada in 4 ani ca apoi sa se revina la un numar de aproximativ 850 de km tot in 4 ani sunt cel putin gratuite, daca nu iresponsabile. Cel putin anul acesta, se pare ca nici macar acei 42 de km din unul dintre tronsoanele autostrazii Transilvania nu vor fi gata. Nemaivorbind de faptul ca in 20 de ani “am reusit” incredibila performanta sa construim in total vreo 150 km de autostrada...

Un al treilea program ar fi acela al reabilitarii termice a tututor blocurilor ceausiste. Si acesta este un proiect gigant, la scara nationala. Proiect care ar putea da de lucru unui numar imens de firme locale de constructii si deci a unui numar foarte mare de oameni. Numai ca, si prin acest lucru se vede de fapt potenta si competenta acestui Guvern, cu toate ca suntem la jumatatea anului, nu s-a reusit pana in prezent decat alocarea unor sume mai mult decat modeste la nivel national. Este vorba, daca am inteles corect, de vreo 40 si ceva de milioane de euro.

Nu mai amintesc aici de programul “Rabla” care s-a dorit sa fie o gura de oxigen pentru Dacia Pitesti si pana la urma salvarea Daciei a venit intr-adevar de la programul “Rabla”, dar de la cel al nemtilor, francezilor si a altor state vest europene.

Oameni buni, o tara cu 22 milioane de oameni si cu un PIB pe 2008 de peste 120 miliarde euro, nu iese din criza economica profunda in care se afla cu genul acesta de sume, cu astfel de abordari pompieristice si cu un astfel de ritm al activitatii. Ne imbatam cu apa rece daca vom crede ca vom scapa asa de usor din criza aceasta.

Foarte-foarte putini dintre cei care ne conduc sau dintre cei mentionati la inceputul articolului merg la substanta economiei romanesti. De fapt acela este punctul de pornire de la care se pot “desena” programe economice. Numai ca, din pacate, daca ne uitam cu atentie vom observa ca agricultura este de multi ani in colaps, sectorul constructiilor s-a cam oprit, iar industrie nu prea mai avem. Sau poate vom scoate economia din criza cu ajutorul incasarilor din turism...ca doar suntem “The land of choice”.

Acestea ar fi o parte din motivele care, pe moment, ma fac sa nu cred in relansarea economiei romanesti.

In incheierea acestui articol as vrea sa mai spun ceva. Cred ca a venit momentul ca toti sa constientizam faptul ca atat din punct de vedere economic cat si din punct de vedere al nivelului de trai, ani precum 2007 si 2008 nu se vor mai repeta prea curand. Chiar daca se va relua cresterea economica in Romania, aceasta va avea un ritm mult mai lent decat in perioada mentionata anterior (celebrele teorii de crestere de tip “L”). Singurul castig real pe care l-am putea avea ca si economie in urma acestei crize, ar fi acela ca atunci cand (daca) vom relua cresterea economica, sa o facem pe baze reale si sanatoase (adica pe productie) si sa evitam o crestere construita pe consum bazat la randul lui pe importuri si pe speculatii imobiliare, asa cum s-a intamplat in perioada 2004-2008.

1 comment: