Thursday, October 29, 2009

Plictiseala mare

Am putin timp liber. Imi aduc aminte ca nu prea mai sunt la curent cu ce se mai inampla pe lumea asta (mi-au reprosat-o colegii de serviciu :)). Ca atare iau o hotarare proasta. Deschid televizorul. Fac zapping. Pe absolut toate canalele romanesti sau de limba romana, cu cateva mici exceptii (cele de muzica, desene animate si teleshopping) sunt emisiuni politice. Aceeasi oameni politici si “analisti” se perinda cam pe la toate televiziunile. Latra aceleasi lucruri. Deodata, tocmai pentru ca este campanie electorala, orice eveniment cat de banal din viata candidatilor se transforma intr-un mare subiect de “dezbatere”. Adica emisiuni in care se vorbeste despre nimic.

Dupa ce dau o tura prin toate canalele, o iau de la inceput. Constat ca nu doar asa-zisele talk show-uri au fost confiscate de politic, dar si emisiunile de stiri, dar si emisiunile economice, dar si emisiunile de divertisment. Mi se perinda prin fata ochilor TVR1, Antena 1, B1 TV, Realitatea TV, Antena 3, Money Channel, etc, etc. Aceleasi personaje. Aceleasi fete. Aceleasi subiecte. Aceeasi moderatori. Aceleasi intrebari tampite. Aceleasi raspunsuri ipocrite. Aceleasi situatii cretine.

Domina plictiseala. Moderatorii sunt plictisiti. "Analistii" sunt plictisiti. Politicienii sunt plictisiti. Stiristii sunt plictisiti. Oamenii situati de partea cealalta a televizorului sunt ingrozitor de plictisiti. Au trecut 20 de ani. Nu se mai pune acelasi patos pentru politica. A disparut sangvinismul omului de rand. Televiziunile, tocmai din cauza excesului de circ prost, nu mai reusesc sa isterizeze masele. Masele sunt plictisite. In cele mai recente sondaje (nu ma refer la cele comandate politic cu intrebari despre candidati) oamenii de rand arata ca sunt mai preocupati ca oricand de ziua de maine. Sunt extrem de speriati de un posibil somaj, de cresterea preturilor de la 1 ianuarie, de faptul ca vine iarna, de costul intretinerii. Nu-i mai intereseaza asa de mult politica. Au obosit de atata galceava sterila, inepta, inutila.

Oare asta sa fi fost de fapt scopul actualei clase politice? Mai intai sa indobitoceasca acest popor, sa spele intensiv creierele, pentru ca apoi masele sa devina indiferente? Ca sa iasa tot mai putini la vot? Ca sa nu mai existe convulsii sociale si miscari de strada? Se pare ca da. Constitutia le permite acest lucru. Primul tur al alegerilor este oricum formal pentru primii clasati. Se stie ca decizia vine la al doilea tur. Nu mai conteaza ca ai fost votat de mai putin de o treime din populatia cu drept de vot. Este o ilegalitate legala. Esti legitimat oficial. In plus cu cat ies mai putini la vot, cu atat este mai usor sa-i cumperi. Cu atat te costa mai putin. Cu atat este efortul mai mic. Deci se pare ca daca asta le-a fost strategia, inseamna ca le-a iesit.

Va doresc plictiseala placuta in continuare!

2 comments:

  1. ...ce plictiseala..ce monoonie...ce referendum..eu zic ca isi vor trimite armatele sa voteze, miza ar fi numarul 300si de capete care ar mai ramine in parlament.' noi cu ai nostri, ei cu ai lor'. O saptamina frumoasa.

    ReplyDelete
  2. Pe politicienii ii intreseaza ciolanul cat mai lung (5 ani) si un patut caldut unde sa doarma si sa nu faca nimic.:P:)

    ReplyDelete